1.04.2025

Ciasateczka bananowe z pistacjami


Ciastka bananowo-pistacjowe z otrębami – bez jajek i cukru 

Mini serniczki amaretto

 


Muffinki bananowo-kawowe w czekoladzie ☕



Te aromatyczne muffinki to idealne połączenie słodyczy banana i delikatnej kawowej nuty.
 Upieczone w silikonowych foremkach w kształcie filiżanek, wyglądają uroczo i smakują jeszcze lepiej!




Składniki:

✅ 2 dojrzałe banany
✅ 1 łyżka soku z cytryny
✅ 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
✅ 3 łyżki mąki ryżowej
✅ 2 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów
✅ 3 łyżki otrębów
✅ 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (lub mocnej parzonej kawy)
✅ ½ łyżeczki sody oczyszczonej
✅ ½ łyżeczki proszku do pieczenia
✅ 1 jajko (opcjonalnie, dla bardziej puszystej konsystencji)

Do polania:
🍫 50 g gorzkiej czekolady
🍫 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

 Banany rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny
 Dodaj oliwę, mąkę, orzechy, otręby, sodę, proszek do pieczenia i kawę. Wymieszaj.
 Jeśli używasz jajka, dodaj je na końcu i dokładnie wymieszaj.
 Przełóż ciasto do silikonowych foremek w kształcie filiżanek.
 Piecz w 180°C przez około 20-25 minut, aż muffinki będą rumiane i sprężyste.
 W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym i polej gotowe muffinki.

Podawaj z filiżanką ulubionej kawy i ciesz się wyjątkowym smakiem! ☕❤️

 


....z plasterkami banana

...z bitą śmietaną


Rosół domowy z makaronem








Składniki/ 4 porcje/
  • 1  mała porcja rosołowa ze skrzydełkiem
  • 1 udko
  • 1 szyjka indycza
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały seler 
  • mały kawałek selera naciowego
  • 1 cebula w łupince
  • 1 mały pomidor
  • 1 łodyżka zielonego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól i pieprz mielony/ do smaku/
  • 200 g makaronu domowego  nitki
  • przyprawa [u mnie domowa] do zup/do smaku/

Wykonanie:
-Mięso umyć , przełożyć do dużego garnka /poj. ok  3,5  l/  i zalać zimną wodą /do pełna/.
-Zagotować i kontynuować gotowanie ok. 1 godzinę.
-Dolać  zimnej wody, zebrać nadmiar tłuszczu [jeśli chcesz]
-Można usunąć  utworzone szumowiny, ale nie jest to konieczne.
-Dodać obrane warzywa /w całości/  i przypieczoną na blasze cebulę.
-Wrzucić przyprawę do zup , czosnek, grzybek, pomidor przekrojony na pół, ziarenka pieprzu  i gotować  na bardzo małym ogniu ok.2-3 godziny bez przykrycia.
-Odstawić do sklarowania.
-Rosół przecedzić i ewentualnie doprawić do smaku.

-Podawać  gorący z domowym makaronem.
-Na talerzu doprawić świeżo zmielonym pieprzem , skropić przyprawą w płynie  posypać posiekaną natką pietruszki .

Moja ulubiona wersja to "cappelletti di brodo"



29.03.2025

Bitki drobiowe z papryką




Bitki drobiowe z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na codzienny obiad. Delikatne kawałki kurczaka lub indyka duszone w aksamitnym sosie winnym z papryką i przyprawami tworzą smakowitą kompozycję, która świetnie komponuje się z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

28.03.2025



Ciastka bananowo-orzechowe z owocami goji 

Zdrowe, delikatnie chrupiące i pełne smaku! Te ciasteczka to świetna przekąska na co dzień – bez dodatku cukru, za to z mnóstwem wartościowych składników

Dorsz smażony w aromatycznym „papirusie”



Smażenie ryby w domowym „papirusie” to świetny sposób na uzyskanie soczystego, pełnego smaku dorsza bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu.

"Szarlotka" bananowa z orzechami


Szarlotka to klasyczne ciasto, które kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem cynamonu. 
W tej wersji ciasto wzbogacamy  o banany i orzechy, dzięki czemu zyskuje wyjątkową wilgotność i orzechowy posmak.

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...